Rechtenvrije muziek

Muziek onder je film monteren vind ik één van de leukste onderdelen in het proces van filmmaken. Ik besteed altijd vrij veel tijd aan het zoeken naar de muziek die de sfeer van de film goed weergeeft of juist versterkt. Dat moment dat ik voor het eerst de film bekijk met een soundtrack eronder is een van de leukste momenten tijdens het maken van de film. Het geeft de beelden vaak zoveel meer overtuigingskracht.

Als je regelmatig films met soundtrack upload naar bijvoorbeeld Youtube dan heb je misschien wel eens meegemaakt dat de audio werd uitgeschakeld. Youtube heeft met de meeste copyrightorganisaties wel een overeenkomst, maar toch zijn er tracks die je ook daar niet zomaar kunt gebruiken.

Anders wordt het als je de film voor commerciële doelen maakt of in het openbaar gaat vertonen, zoals op een filmfestival. Je moet je dan als filmmaker registreren bij een organisatie als Buma-Stemra of zelfs toestemming hebben van de artiest of rechthebbende zelf.

Een alternatief is om rechtenvrije muziek te gebruiken. Er zijn verschillende bronnen waar je specifiek naar deze muziek kunt zoeken.

Onderstaand vind je de sites die ik gebruik.

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:Renier