Webcam in de klas

De volgende situatie is waarschijnlijk voor alle leerkrachten zeer herkenbaar. Vanwege een project in de school is er een gastspreker uitgenodigd om te vertellen over het betreffende onderwerp. Gedurende de 45 minuten dat deze persoon zijn verhaal doet zit de hele groep ademloos te luisteren naar zijn ervaring over het betreffende onderwerp. Na afloop worden er veel vragen gesteld en het onderwerp blijft nog een tijd ‘hangen’ in de groep en het thema begint te leven.

 

Leerlingen vinden het leuk om persoonlijke verhalen te horen. Toch komt het er niet zo vaak van. Echter met behulp van een webcam en digitaal schoolbord wordt het ineens veel gemakkelijker om een gastspreker uit te nodigen. Deze persoon hoeft niet naar de school te komen en kan vanachter zijn eigen bureau in de klas op bezoek komen.

 

 

Mogelijkheden

De mogelijkheden zijn eindeloos en voor bijna ieder situatie is wel een mogelijkheid te bedenken.

 

Diverse vakgebieden

Of het nu gaat over de tweede wereldoorlog, aboriginals, beeldende kunst of honden. Wanneer je in je omgeving rondvraagt is overal wel een expert voor te vinden die het leuk vindt om zijn kennis te delen met een groep kinderen.

 

Spreekbeurt

Als onderdeel van een spreekbeurt kan het een goede toevoeging zijn om een expert of ervaringsdeskundige uit te nodigen om via een webcam meer te vertellen over het onderwerp of vragen van leerlingen te beantwoorden.

 

Talen

Het is voor de leerlingen erg leuk en motiverend om hun spreek- en luistervaardigheden te oefenen door via de webcam te spreken met buitenlandse leerlingen. Het contact met een buitenlandse school is via de mail vlot gemaakt.

 

Afwezige leerlingen

Een bekendere mogelijkheid is om leerlingen die, bijvoorbeeld vanwege ziekte, niet aanwezig kunnen zijn op school bij de lessen te betrekken via een webcam. Op deze manier kunnen ze de les volgen of kunnen ze toch contact hebben met hun klasgenoten. Ook kunnen leerlingen die bijvoorbeeld verhuisd zijn nog eens uitgenodigd worden in de klas.

 

Ouders

Een toepassing die wat meer voorbereiding vergt is om ouders via de webcam een lesuur mee te laten kijken in de klas.  Ze zien dan hoe het er op school aan toegaat en ook voor de leerlingen is het leuk dat hun ouders eens echt mee kunnen kijken wat er in klas allemaal gebeurt.  Natuurlijk moet een dergelijk project goed voorbereid worden. Houd onder andere rekening met de privacy van de leerlingen en vraag ouders eventueel om toestemming.

 

 

Software & Techniek

Software

Eigenlijk kan ik hier heel kort over zijn. Gebruik Skype!

 - Het is gratis

- Zeer duidelijk beeld en geluid

- Makkelijk te installeren

- Veel mensen zijn al bekend met Skype

 

Wanneer je geregistreerd bent bij Skype kun je andere personen uitnodigen voor een gesprek. Het is dus zaak om te zorgen dat je als klas een gebruikersnaam aanmaakt en dat ook de gastspreker beschikt over een gebruikersnaam.

 

Behalve het programma Skype heeft u nog enkele zaken nodig:

 

Webcam

Veel webcams zijn via een USB kabel aan te sluiten op de computer. Nadat deze is aangesloten zal Skype de webcam automatisch herkennen. 

 

Microfoon

Eigenlijk zijn alle type microfoons geschikt zolang ze maar de juiste aansluiting hebben.  Sluit de microfoon aan op de computer en Skype zal ook deze automatisch herkennen. Je kunt binnen Skype testen of het geluid goed werkt.

 

Digibord (beamer)

Wanneer de hele klas het gesprek moet volgen is het noodzakelijk om het beeld te projecteren via een beamer of op een digibord.

Inspiratie

Twee leerlingen uit groep 7 van BBS. Antonius in Heusden hadden het idee om een rekenles te geven aan een andere school. In samenspraak met de leerkracht werd er tijd vrij gemaakt om hun idee te concretiseren. De leerlingen waren natuurlijk zeer enthousiast en hadden in korte tijd een prachtige les geproduceerd.  In samenwerking met het ICTteam zorgden ze ervoor dat de techniek geregeld was en zochten contact met basisschool het Talent in Asten. Groep 4 van meester Frans kon zijn borst natmaken voor een reeks uitdagende sommen.

 

 

Voor deze keer hadden we gebruik gemaakt van de website www.appear.in  

Appear.in is een platform waarmee je eenvoudig camsessies tot stand kunt brengen.

Bezoek de website -> kies een naam -> en create new room

Kopieer de link en verstuur hem naar de genodigden 

http://www.l-curve.nl