Veelal wordt er voor het maken van een Stop Motion Video gebruik gemaakt van een app. Het nadeel van het gebruik van een app is dat je de bewerking al voor een groot deel door de app zelf laat doen. In het kader van ICT vaardigheden ben ik een groot voorstander van het gebruik van een videobewerkingsprogramma. Mocht je met je hele groep aan de slag gaan met het maken van stop motion video's, is het gebruik van een app wel heel handig. Je laat de ICT vaardigheden (uit organisatorisch oogpunt) dan even achterwege.

Op de BBS. Antonius werken we met het programma Wondershare Movie Maker. 

Het is enorm belangrijk om eerst HEEL goed na te denken en je plan uit te werken. Gebruik hiervoor het document 'Checklist voor de kinderen'. Hiermee leren ze een planning te maken, Doelen te stellen en een taakverdeling te maken.

Checklist voor de kinderen
PDF – 28,4 KB 369 downloads

Nadat de planning gemaakt is moet het verhaal in grote lijnen uitgewerkt worden. Gebruik hiervoor het onderstaande document  'Storyboard maken'. 

Storyboard maken
Word – 162,7 KB 352 downloads

Verzamel alle benodigde materialen, maak achtergronden, bouw je eerste scene en sluit ook een lamp aan om alles goed uit te lichten. Gebruik bij voorkeur een goede camera of telefoon waar nog geen foto's op staan. Zorg dat de camera stabiel staat en je deze niet beweegt. 

fotosvancamera
PDF – 376,7 KB 308 downloads

Als alle foto's zijn gemaakt, sluit je jouw camera of telefoon aan op de computer. Open de map waar de foto's in opgeslagen zijn en verplaats ze naar een door jou aangemaakte map op de computer. Zie hiervoor onderstaande handleiding.

Zet ook eens een passend liedje onder jouw video. Let er wel op dat je liedjes gebruikt waar geen rechten op zitten. Liedjes van bekende artiesten mag je niet gebruiken. Klik op onderstaande link voor een overzicht van geluiden en liedjes die je wel mag gebruiken.

Upload vervolgens al je foto's in Windows Movie Maker en maak je video.

Windows Movie Maker wordt niet meer ondersteund, voor alternatieve programma's verwijs ik je door naar deze pagina.

Download onderstaande handleiding

Handleiding_stop-motion
Word – 798,4 KB 346 downloads