Stop Motion Video

Stop motion is een techniek die al sinds eind 19e eeuw in gebruik is voor animatie video’s. Deze oeroude techniek staat nog steeds als een huis, en wordt nog veel gebruikt. Bekende voorbeelden van moderne stop motion animatie video’s zijn onder andere de webserie Robot Chicken, de film The Boxtrolls, komisch duoWallace&Gromit en de Nijntje films en televisieserie. In Bob de Bouwer wordt zelfs door computeranimatie stop motion animatie nagebootst, hoewel deze imitatie toch lang niet zo goed is als het echte stop motion werk.

Een unieke mogelijkheid van stop-motion is het gebruik van echte objecten. Als een product bijvoorbeeld getoond moet worden in een animatievideo, kan het echte product gewoon opgenomen worden in de stop-motion. Dit geeft bijvoorbeeld mogelijkheden het product uit verschillende hoeken te tonen, of in beweging. Dit kan een product op zeer aantrekkelijke én realistische wijze in beeld brengen via een animatie video.

Stop motion animatie is ontzettend veelzijdig. Een animatievideo kan bestaan uit clay-mation, zoals in Wallace&Gromit, en in Chicken Run. Er zijn echter ook veel andere mogelijkheden, zoals het gebruik van modellen, ‘echte’ objecten en objecten nagemaakt op schaal en heel veel meer. Zelfs grote filmproducties zoals de Star Wars films gebruiken stop motion animatie voor de speciale effecten en illusies. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk een figuur op een verpakking tot leven te wekken door deze los te knippen of na te maken en te laten bewegen door deze steeds iets anders te fotograferen.

Stop motion is mogelijk de meest veelzijdige techniek in de wereld van animatie video’s. Omdat het niet veel meer gebruikt wordt, zeker niet in vergelijking met computeranimatie, is het bovendien een manier om de animatie video te onderscheiden van de massa. Stop motion animatie is dus onmisbaar in de moderne wereld van animatie video’s!

Making Isle of Dogs

Making of Wallace & Gromit