De Mindmap begint steeds meer terrein te winnen in het onderwijs. Dat is ook logisch als je het simpele karakter en de diverse mogelijkheden van het gebruik ervan kent. Mindmappen is een manier van ordenen, waarbij je terug moet naar de essentie. Je maakt dan ook gebruik van het natuurlijke talent van onze hersenen om met beelden en kleuren te werken. Als trainer hoor ik vaak terug dat er veel meer met een Mindmap kan, dan men aanvankelijk dacht. De meest bekende toepassing van de Mindmap als hulpmiddel is om samen te vatten en dan met name geschikt voor een vak als geschiedenis. En er kan echter veel meer mee.

 

Om goed te kunnen Mindmappen zijn twee zaken belangrijk: vaardigheid en proces. Een Mindmap is een keer door een leerling vergeleken met een boek. De titel is hierbij het centrale thema. Elke tak is een hoofdstuk die weer vertakt in verschillende paragrafen.

Informatie mindmap
PDF – 3,1 MB 522 downloads

Voor het maken van een mindmap adviseer ik de website mindmeister.

Deze online tool is zeer eenvoudig in gebruik heeft de mogelijkheid om de mindmap naar diverse bestandsvormen te exporteren.